Napelem rendszer alapjai

A napelem rendszer olyan eszköz, aminek segítségével elektromos energiát gyűjthet és alakíthat át a Nap fényéből.

A napelem rendszer látványos része, eleme a tetőre, tetőszerkezetre kerül felszerelésre, ilyet a legtöbben már bizonyára láthattak. A napelem hatékonysága azonban, elsősorban nem ezen a szerkezeti elemen múlik. A napelem rendszer lelke, motorja nem más, mint az úgynevezett inverter. 
Egyrészt az inverter felelős a napelemek által összegyűjtött energia villamos energiává történő átalakításáért. Másrészt az inverter közvetíti az energiát a háztartásba, illetve ha arra éppen nincs szükség, akkor ez a szerkezet felelős az energia hálózatba történő visszatáplálásáért is.

A megfelelő napelem rendszer kiválasztásához számos attribútumot érdemes figyelembe venni. Ezeket segítségképpen három fontosabb pontba szerveztük.

1.  Technológiai, elektromos jellemzők: az ideális napelem rendszer kiválasztásakor mindenképp figyelembe kell venni, annak teljesítményét, feszültségét, illetve jelleggörbéjét. A jelleggörbe ebben az esetben azt jelenti, hogy az adott napelem rendszer mikor termel energiát.

2. Mechanikai jellemzők: a mechanikai jellemzők magukban foglalják a rendszer felületét, tömegét és a felszerelési tulajdonságokat.

3. Kereskedelmi jellemzők: a kereskedelmi jellemzők minden vásárló számára fontosak, hiszen fontos a megfelelő ár-érték arány. Vásárláskor figyelembe kell venni tehát a napelem rendszer árát, a garanciális feltételeket, a szervizelési és szaktanácsadási lehetőségeket, valamint a kiegészítők beszerzésének lehetőségét (körültekintően szabad csak olyan rendszert vásárolni, melyhez a kellékek, alkatrészek az országban és környékén csak korlátozottan elérhetők, beszerezhetők). 

A napelem rendszer mindenképp hosszútávú befektetés, számos további pozitív tulajdonsággal, mint például annak környezetbarát volta és kimagaslóan hosszú élettartama.